Faalangst rijles en rijexamen

faalangst rijexamen

Faalangst tijdens je rijles of rijexamen kan een hinderlijk en lastig probleem zijn om uiteindelijk te slagen voor je rijbewijs.

WAT IS FAALANGST?

Faalangst betekent letterlijk, de angst om te falen. Op zich is dat helemaal niet zo erg. Maar sommige mensen zijn zó bang om het niet goed te doen, dat ze daarom zichzelf blokkeren in plaats van motiveren. Er komt dan niet uit wat er eigenlijk wel inzit.

TWEE SOORTEN ANGST

Er bestaan twee soorten angst: angst als een toestand en angst als een karaktereigenschap. Faalangst voor het rijexamen bij het CBR is een voorbeeld van angst als een toestand. Bijvoorbeeld als je voor het rijexamen bij het CBR zenuwachtig bent, terwijl je in heel veel andere situaties helemaal geen last hebt van angst. Als je last hebt van faalangst voor het rijexamen bij het CBR dan kun je zakken voor je CBR rijexamen maar dat hoeft natuurlijk niet. Een andere vorm van angst is angst als karaktereigenschap. In dat geval is er sprake van angst als een persoonlijkheidsstoornis, die je op alle momenten van de dag voor heel veel problemen zorgt.

RIJLESSEN EN RIJEXAMEN BIJ FAALANGST

Bij Born2drive Rijopleidingen Den Haag helpen wij mensen met hun faalangst om te gaan, door middel van NLP getrainde coaches die jou bij het CBR examen begeleiden.

SPECIAAL RIJEXAMEN BIJ FAALANGST ONTWIKKELD

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat ongeveer tien procent van de leerlingen die in het reguliere onderwijs zakt voor het CBR examen, lijdt aan faalangst. Dat zou voor het CBR rijexamen betekenen dat er jaarlijks ongeveer 10.000 kandidaten zakken, vanwege hun angst voor het CBR rijexamen. De overheid vond dat teveel en vroeg daarom aan het CBR een speciaal rijexamen te ontwikkelen, het faalangstexamen. Born2drive Rijopleidingen Den Haag mag dit speciale examen voor zijn leerlingen aanvragen van het CBR.

WANNEER HEEFT U FAALANGST VOOR HET RIJEXAMEN?

Bijna iedereen is wel eens zenuwachtig voor een (rij)examen. Dat is heel normaal. Het kan je juist stimuleren om goed te presteren. Je wordt scherp door de adrenaline. Sommige mensen zijn extra zenuwachtig. Maar dat hoeft natuurlijk geen faalangst te zijn. We spreken pas van faalangst voor het rijexamen als je onder druk van dat ‘ene uurtje’ bezwijkt. Bijvoorbeeld door fouten die je normaal tijdens je rijlessen nooit maakte. Er is geen sprake van rijexamenangst als je zenuwachtig bent doordat je nog niet helemaal klaar bent voor het examen. Bijvoorbeeld omdat je eigenlijk te weinig rijlessen hebt gehad bij een andere rijschool. Of omdat je geen klik had met je vorige rijinstructeur. Besteed daarom aandacht aan het vinden van een goede rijschool. Tips daarvoor krijgt je op onze website of op de website van het CBR

Er is ook geen sprake van faalangst voor het rijexamen als u last heeft van angst als het een karaktereigenschap of een persoonlijkheidsstoornis is. Op internet vindt u hier veel informatie over, onder andere op www.faalangst.nl of www.123test.nl. Daar vind je testen die meten of je hier last van hebt en wat je er aan kunt doen.

VOORKOM ZAKKEN DOOR ANGST

Voorkomen is beter dan genezen, zoek daarom een goede rijschool die je hiermee kan begeleiden. Mocht je vinden dat je voldoet aan de criteria dat je faalangstig bent dan zijn wij er om je te helpen, en een opleiding met een faalangst examen voor je te regelen en aan te vragen. Vraag daarom een proefles bij ons aan.

ADHD RIJLESSEN IN DEN HAAG

Heeft u ADHD? Dan is Born2drive in Den Haag de beste partner om rijlessen te nemen in Voorburg, Den Haag, Rijswijk, Delft, Zoetermeer en Leiden.