RIJLES ADHD
Het volgen van rijlessen of een rijopleiding met ADHD is bij Born2drive Rijopleidingen uit Den Haag nooit een probleem. Soms is het voor mensen heel vanzelfsprekend, dat ze rijlessen kunnen volgen en daarna hun rijbewijs kunnen halen. Voor andere mensen kan het volgen van een rijopleiding door bijvoorbeeld een concentratiestoornis juist een hele opgave zijn. Hierbij is duidelijk geworden, dat iemand met ADHD daar op verschillende gebieden last van kan hebben en of reageren. Zo ook tijdens de rijlessen.
KENMERKEN VAN ADHD OP DE WEG
ADHD zorgt voor een bepaalde mate van onoplettendheid, impulsiviteit en hyperactiviteit. Er ontstaan vaak concentratieproblemen, die zeker op de weg erg gevaarlijk kunnen zijn. Daarom is het belangrijk, dat rijles voor ADHD gegeven wordt door instructeurs, die hierin gespecialiseerd zijn. Onze gecertificeerde instructeurs begrijpen hun leerlingen. Daarom weten ze, hoe ze de lessen het beste naar hun kunnen overbrengen. Bestuurders met ADHD zijn onoplettend, snel afleidbaar, en hun snelheid van reageren is vaak variabel. Ook zijn ze snel verveeld, vergeetachtig en ze maken meer fouten. Verder zijn ze vaak hyperactief, gejaagd, beweeglijk en impulsief. “Dat laatste betekent, dat de leerling eerst doet, en daarna pas erover nadenkt. “Ze denken van te voren vaak niet na wat voor plan ze maken. Ook hebben ze moeite om hun plan, zelfs als ze dat al gemaakt hebben, goed tot aan het einde uit te voeren.” Dus in de auto achter het stuur is dat niet altijd zo handig. Bij een beslissing of je wel of niet wilt inhalen, afslaan of stoppen moet je namelijk wel eerst even nadenken.”
WAT DOEN WIJ MET LEERLINGEN MET ADHD IN DE LESWAGEN?
We beginnen in een prikkelarme omgeving, een rustige omgeving om de eerste basisvaardigheden te leren. Wij geven ze niet te veel informatie tegelijk. “We delen het op in stappen, en maken deze stappen ook niet te groot. Mensen met ADHD hebben moeite om tot aan het einde te komen. Dus als de stappen te groot zijn, wordt dat nog moeilijker voor ze.” We maken de leerlingen erop attent, wanneer hij of zij zich tijdens de les laat afleiden. Daarom zorgen we ervoor, dat de leerlingen de focus op het goede blijft houden, zodat zij daarin getraind worden. Waarbij we de leerlingen steeds weer terug brengen in het hier en nu. Wanneer de leerlingen tijdens de rijles te impulsief reageren, dan wordt dit met de leerlingen besproken. Wanneer de leerlingen het goed doen, dan krijgen de leerlingen complimenten. We stellen ook vragen over het eventuele medicijngebruik van onze leerlingen. Ook zijn er na het het rijexamen nog speciale herhalingslessen voor onze ADHD leerlingen beschikbaar indien gewenst. Leerlingen met ADHD hoeven hun Eigen Verklaring niet eerst op te sturen naar het CBR. ” Ze kunnen zelf direct een afspraak maken met een keurend psychiater. “Dat scheelt weken tijd.
WAT VOORAF BELANGRIJK IS OM TE WETEN!
Wanneer je als kind al ADHD als diagnose hebt gekregen, maar voor je 16e verjaardag is die behandeling gestaakt, dan is het antwoord op je gezondheidsverklaring dus: dat betekent dat je ook geen keuring- en rijtest hoeft te doen.
WAT KOMT ER VERDER ALLEMAAL BIJ KIJKEN!
Wees altijd eerlijk tegen je rijinstructeur. Wij kunnen je dan beter begeleiden tijdens je rijopleiding. Het is ook verstandig om vroegtijdig je gezondheidsverklaring in te dienen, als dit wel nodig mocht zijn. Dit vergt namelijk bij het CBR nogal wat tijd met de afhandeling en verwerking hiervan.
Rij test
Na de ADHD goedkeuring bij het CBR door een onafhankelijke medisch specialist, volgt altijd een rijtest. Het is belangrijk om deze rijtest pas te doen na ongeveer 20 of meer lesuren. Hoe ziet zo’n rijtest eruit! Wanneer de rijtest wordt afgenomen, wordt er onder meer op de volgende aandachtspunten gelet: Aandacht blijven houden: het CBR gaat toetsen of je geconcentreerd blijft tijdens de hele rit.
Gerichte aandacht: het CBR gaat toetsen of je belangrijke, en minder belangrijke zaken goed uit elkaar kan houden. Aandacht verdelen: het CBR gaat toetsen, of je je aandacht goed kan verdelen tussen de bediening en de besturing van het voertuig en het verkeer om je heen. Dus ook tijdens ingewikkelde verkeerssituaties. Besluitvorming: het CBR gaat toetsen of je weloverwogen je beslissingen neemt. En of je daarmee het andere verkeer niet hindert of je zelf of anderen in gevaar brengt.
ADHD EN BORN2DRIVE RIJOPLEIDINGEN
Heb je ADHD of een andere vorm van een concentratie- en/of communicatiestoornis? Wil je wel graag je rijbewijs halen? Neem eens contact op met Born2drive Rijopleidingen. Onze deskundige instructeurs hebben de specialisatie in huis om iedereen te begeleiden op weg naar hun rijbewijs. Ook bij last van faalangst is het mogelijk om een speciaal faalangst rijexamen te doen. Informeer bij ons voor de mogelijkheden. Bovendien heb je aan Born2drive Rijopleidingen een goede opleider, waar je op kunt bouwen, met instructeurs die je van begin tot eind bijstaan. We gaan graag met je in gesprek over jouw situatie en bepalen dan samen wat voor jou de beste oplossing is.
WAT ZEGT HET CBR OVER AUTORIJDEN MET ADHD?
Klik hier om te lezen wat het CBR adviseert over autorijden & rijlessen met ADHD.
Rijlessen met faalangst
Born2drive heeft ook veel ervaring met het begeleiden van leerlingen met faalangst.