Menu
Close

ADHD Achter het stuur

Rijles met ADHD bij Born2drive Rijopleidingen is nooit een probleem

Soms is het voor mensen heel vanzelfsprekend dat ze rijlessen kunnen volgen en daarna hun rijbewijs kunnen halen. Voor andere mensen kan het, door bijvoorbeeld een concentratiestoornis of angst, juist een hele opgave zijn.

Hierbij is duidelijk geworden dat iemand met ADHD daar op verschillende gebieden last van kan hebben en of reageren. Zo ook tijdens de rijlessen.

Kenmerken van ADHD op de weg

ADHD zorgt voor een bepaalde mate van onoplettendheid, impulsiviteit en hyperactiviteit.

Er ontstaan vaak concentratieproblemen die zeker op de weg erg gevaarlijk kunnen zijn. Daarom is het belangrijk dat rijles voor ADHD gegeven wordt door instructeurs die hierin gespecialiseerd zijn.

Onze gecertificeerde instructeurs begrijpen hun leerlingen en weten hoe ze de lessen het beste naar hun kunnen overbrengen.

Bestuurders met ADHD zijn onoplettend, snel afleidbaar, en hun snelheid van reageren is vaak variabel. Ook zijn ze snel verveeld, vergeetachtig en ze maken meer fouten. Verder zijn ze hyperactief, gejaagd, beweeglijk en impulsief. “Dat laatste betekend dat de leerling eerst doet, en daarna pas erover nadenkt. “Ze denken van te voren vaak niet na wat voor plan ze maken. Ook hebben ze moeite om hun plan, zelfs als ze dat al gemaakt hebben, goed tot aan het einde uit te voeren.”

Dus in de auto achter het stuur is dat niet altijd zo handig. Bij een beslissing of je wel of niet wilt inhalen, afslaan of stoppen moet je namelijk wel eerst even nadenken.”

Wat doen wij met leerlingen met ADHD in de leswagen?

[block]0[/block]

We beginnen in een prikkelarme omgeving, een rustige omgeving om de eerste basisvaardigheden te leren.
We geven ze niet te veel informatie tegelijk. “We delen het op in stappen, en maken deze stappen ook niet te groot. Mensen met ADHD hebben moeite om tot aan het einde te komen, dus als de stappen te groot zijn, wordt dat nog moeilijker voor ze.”

We maken de leerlingen erop attent wanneer hij of zij zich tijdens de les laat afleiden, en zorgen daarbij  dat de leerlingen de focus op het goede blijft houden, zodat zij daarin getraind worden. Waarbij we de leerlingen steeds weer terug brengen in het hier en nu.

Wanneer de leerlingen tijdens de rijles te impulsief reageren, dan wordt dit met de leerlingen besproken. Wanneer de leerlingen het goed doen, dan krijgen de leerlingen complimenten.

We stellen ook vragen over het eventuele medicijngebruik van onze leerlingen.

Ook zijn er na het het rijexamen nog speciale herhalingslessen voor onze ADHD leerlingen beschikbaar indien gewenst.

Leerlingen  met ADHD hoeven hun Eigen Verklaring niet eerst op te sturen naar het CBR. ” Ze kunnen zelf direct een afspraak maken met een keurend psychiater. “Dat scheelt weken tijd.

Wat vooraf belangrijk is om te weten!

Als je als kind al ADHD als diagnose hebt gekregen, maar voor je 16e verjaardag is die behandeling gestaakt, dan is het antwoord op je gezondheidsverklaring dus: “NEE”. dat betekend dat je ook geen keuring en rijtest hoeft te doen.

Wat komt er verder allemaal bij kijken!

[block]1[/block]

Wees altijd eerlijk tegen je instructeur. Wij kunnen je dan beter begeleiden tijdens je rijopleiding. Het is dan ook verstandig om vroegtijdig je gezondheidsverklaring in te dienen als dit wel nodig mocht zijn. Dit vergt namelijk bij het CBR nogal wat tijd met de afhandeling en verwerking hiervan. ADHD keuring bij het CBR

Na de goedkeuring door een onafhankelijke medisch specialist, volgt altijd een rijtest. Het is belangrijk om deze rijtest pas te doen na ongeveer 20 of meer lesuren.

Hoe ziet zo’n rijtest eruit!

Wanneer de rijtest wordt afgenomen, wordt er onder meer op de volgende aandachtspunten gelet:

  • Aandacht blijven houden: het CBR gaat toetsen of je geconcentreerd blijft tijdens de hele rit.
  • Gerichte aandacht: het CBR gaat toetsen of je belangrijke, en minder belangrijke zaken goed uit elkaar kan houden.
  • Aandacht verdelen: het CBR gaat toetsen of je je aandacht goed kan verdelen tussen de bediening en de besturing van het voertuig en het verkeer om je heen. Dus ook tijdens ingewikkelde verkeerssituaties.
  • Besluitvorming: het CBR gaat toetsen of je weloverwogen je beslissingen neemt. En of je daarmee het andere verkeer niet hindert of je zelf of anderen in gevaar brengt.

ADHD en Born2drive Rijopleidingen

Heb je ADHD of een andere vorm van een concentratie- en/of communicatiestoornis? Wil je wel graag je rijbewijs halen? Neem eens contact op met Born2drive Rijopleidingen. Onze deskundige instructeurs hebben de specialisatie in huis om iedereen te begeleiden op weg naar hun rijbewijs.

Bovendien heb je aan Born2drive Rijopleidingen een goede opleider waar je op kunt bouwen, met instructeurs die je van begin tot eind bijstaan. We gaan graag met je in gesprek over jouw situatie en bepalen dan samen wat voor jou de beste oplossing is.

cbr

Vragen? Contact?